Automobile Level1/U2/S1/Chassis Frame and Body

 



Q1. Why Global manufacturer see India as a manufacturing hub for auto components?

Ans.

        i.           There is availability of low cost labor force and raw material in India.

      ii.           India has established manufacturing base

     iii.           Automobile manufacturers and component manufactures have set international Purchasing Officers (IPO’s) in India.

प्रश्न 1. ग्लोबल उत्पादक ऑटोमोबाइल भागों के लिए भारत को उत्पादक हब के रूप में क्यों देखते हैं?

उत्तर.

           i.           भारत मे कम लागत के श्रमिक और कच्चो माल उपलब्ध है।

           ii.           भारत ने अपना उपादन को मजबूत, आधार स्थापित कर लिया है।

            iii.           ऑटोमोबाइल निर्माता एवं भागों के उत्पादकों ने भारत में अपनी अंतर्राष्ट्रीय खरीदारी कार्यालय स्थापित किए हुए है।  

Q2. What is chassis?

Ans. It is French term which was mitially used to represent frame or main structure of vehicle. It is underpart of vehicle which consist of frame with wheel and machinery.

प्रश्न 2. चैसी क्या है?

उत्तर. यह एक फ्रैंच टर्म है जिसका प्रांरम में प्रयोग फ्रेम या वाहन के मुख्य दांचे को पर्शित करने के लिए किया गया था। यह वाहन का निचला भाग है जिसमें फ्रेम के साथ व्हील और मशीनरी यादि आते है।

Q3. Tell about the function of chassis frame.

Ans.

         i.           To carry the load of vehicle and passenger.

        ii.           To bear engine torque and transmission torque.

      iii.           To Withstand accelerating and braking torque.

      iv.           To withstand the centrifugal force while cornering.

        v.           To withstand the bending and twisting due to the rise and fall of the front and rear axle.

प्रश्न 3. चैसी फ्रेम के कार्य बताओ।

उत्तर.

            i.           वाहन और यात्रियों का भार सहन करना। 

           ii.           इंजन टॅार्क और ट्रांसमिशन टॅार्क को सहन करना। 

     i     ii.           एक्सलरेटिंग एवं ब्रेकिंग टॅार्क का सहन करना। 

            iv.         कोरनरिंग के समय सेन्ट्रीफ्यूगल फोर्स को सहन करना। 

   ccc     v.       बैंडिंग और ट्विस्टिंग को अगले एवं पिछले एक्सल के उछाल एवं गिराव के सहन करना।

Q4. What are the main components of chassis?

Ans. Main part of a chassis is a steel frame. Other major components like engine, transmission system, Front and Rear acle, Steering system, Suspension system, Wheel, Tyres and Brakes.

प्रश्न 4. चैसी के मुख्य भाग कौन-कौन से हैं?

उत्तर. चैसी का मुख्य भाग फ्रेम है, अन्य मुख्य भागों मे इंजन, ट्रांसमिशन स्य्स्ते, सिस्टम, अगला एवं पिछला एक्सल स्टीयरिंग सिस्टम, सस्पैंशन सिस्टम, व्हील, टायर एवं ब्रेक आदी आते है।

Q5. How body is fixed to the chassis?

Ans. Body is fixed to the chassis with the help of U or I bolte.

प्रश्न 5. बॉडी चैसी पर किसकी सहायता से फिक्स की होती है?

उत्तर. बॉडी आई या यू बोल्ट की सहायता से चैसी पर फिक्स की होती है.

Q 6. With which material body is made of?

Ans. It is made of sheet metal or fibre glass.

प्रश्न 6. बॉडी किस मैटीरियल की बनी होती है?

उत्तर. यह शीट मैटल या फाइबर ग्लास की बनी होती है।

Q 7. With which name truck body is know usually?

Ans. Truck body is know as load body.

प्रश्न 7. ट्रक बॉडी को आमतौर पर किस नाम से जाना जाता है?

उर. ट्रक बॉडी को आमतौर पर लोड बॉडी के नाम से जाना जाता है।

Q 8. What are the requirements of automobile body?

Ans.

         i.           The body should be light.

        ii.           It should have minimum number of components.

      iii.           It should have long fatigue life.

      iv.           It should have uniformly distributed load.

        v.           It should create minimum vibrations when the vehicle is running.

      vi.           It should be cheap and easy in manufacturing.

     vii.           It should be attractive in shape and colour.

प्रश्न 8. ऑटोमोबाइल बॉडी की क्या-क्या जरूरते हैं?

उत्तर.

               i.           बॉडी भार में हल्की हो।

              ii.           इसके कम से कम हिस्से हों।

             iii.           इसकी भागों की श्रांति आयु लंबी हो।

             iv.           इसमें भार समान रूप से बंटा हुआ हो।

            v.           जब वाहन चल रहा हो तो यह कम से कम कंपन करे। 

            vi.           यह उत्पादन मे आसान एवं सस्ती हो।

            vii.           यह आकार एवं रंग में आकर्षक हो।

Fill in the Blanks: -

            i.           A chassis is almost a complete_____ mounting body.

           ii.           The shape of the body depends upon the ultimate use of the______.

           iii.           Major part of a chassis is the______ frame.

           iv.           In commercial vehicles like trucks and buses the body is not a_____ of the chassis.

            v.            In most of the cases, it (load body) is an open body, whereas for liquid material like water, milk and fuel a_______ is mounted on the chassis.

Ans.

           i.           Vehicle       ii.           Vehicle           iii.           Steel          iv.           Part

            v.           Tank

         

Fill In the blanks: -

               i.           चैसी  बॉडी को माउंट किया जाने वाला लगभग पूरा_______ ही होती है।

              ii.           बॉडी की आकृति_______ के मुख्य प्रयोग पर निर्भर करती है।

              iii.       चैसी का मुख्य भाग______ फ्रेम है।

            iv.           व्यापारिक वाहनों जैसे कि ट्रकों, बसों में बॉडी चैसी का______ नहीं होती है।

            v.           अधिकतर लोड बॉडी के केस में यह खुली बॉडी होती है, जबकि तरल पदार्थो के मामले में जैसे कि पानी, दूध और इंधन आदि में चैसी पर______ फिट होता है।

उत्तर.

           i.   वाहन     ii.   वाहन  iii.           स्टील       iv.           भाग        v.           टैंक

        

         



Post a Comment

0 Comments